Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Lokta, handgemaakt papier uit Nepal

Loktapapier, ook wel Himalaya-papier genoemd, wordt handgemaakt in Nepal en wordt al bijna 1000 jaar gebruikt voor culturele producten, overheidsdocumenten en religieuze teksten. Het traditionele papier wint ook wereldwijd steeds meer aan populariteit als ondergrond voor kunst, als basis voor huisdecoratie, als origineel inpakpapier en in tal van creatieve papierprojecten zoals boekbinden, origami, collage en scrapbooking. Bovendien is het geschikt voor zowel inkjet-, als laserprinters.

Het papier heeft bijzondere eigenschappen: een lange en zeer sterke vezel die de sterkte van machinaal gemaakt papier ruimschoots overtreft. Het is bovendien makkelijk te verven of te batikken, het heeft een natuurlijke afweer tegen insecten en verliest zelfs na vele jaren zijn sterkte niet.

De productie van loktapapier is een arbeidsintensief proces waarbij geen chemicaliën worden gebruikt.
Het papier wordt vervaardigd van de bast (schors) van de Daphne Papyracea, een snel regenererende struik die overvloedig groeit in de lager gelegen(1600 tot 2000 meter) bossen in het Himalaya-gebergte. Omdat de bast na verwijdering snel weer aangroeit (5-7 jaar) hoeven er geen nieuwe struiken te worden aangeplant en blijft de omgeving onaangetast. Lokta-papier is dus niet alleen sterk en veelzijdig, maar ook milieuvriendelijk en duurzaam.

Handgemaakt Lokta-papier is en blijft een belangrijke bron van economische stabiliteit voor Nepalese ambachtslieden op het platteland. Het Loktapapier van de Papiermier wordt geproduceerd door bedrijven waar ook veel vrouwen werken waardoor de levensomstandigheden van deze vrouwen en hun families flink verbeterd.

Pulp wordt manueel in vormen gegoten.

De vormen worden in de zon gedroogd

Nadat het papier is gevormd en gedroogd is het klaar om bedrukt te worden. Bijvoorbeeld door middel van zeefdruk zoals op deze foto's.

Tot slot worden de bedrukte papieren nogmaals gedroogd in open lucht.