Hoe maak je zelf een leuke stempel?

Hoe maak je zelf een leuke stempel?

Heb je dat wel eens gedaan, zelf stempels maken? Het is echt superleuk en het leukste van alles is dat je zelf kan kiezen wat je maakt.
Zo geef je al je projectjes een persoonlijk tintje bv een envelopje is zo gepimpt, of een schrift, een uitnodiging, een totebag ...  

Je hoeft ook echt geen tekentalent te zijn hoor. Met een simpele vorm (bv streepjes of kruisjes...) die je in herhaling stempelt kan je hele leuke dingen maken. Of je maakt een print van een mooie afbeelding of van je naam die je dan overtekent op kalkpapier. En als je de stempelrubber bij papiermier bestelt krijg je er verschillende sjabloontjes gratis bij. Hiernaast zie je welke tekeningetjes je erbij krijgt. Zijn ze niet schattig?? Zo kan je onmiddellijk aan de slag.

 

 


 

Hoe beginnen we eraan?

Om te beginnen heb je een guts en stempelrubber nodig. De guts gebruik je om stukjes rubber weg te snijden. Een gutssetje bestaat altijd uit mesjes van verschillende diktes. Zo begin je best met de smalste guts te snijden om de vorm precies uit te snijden. Daarna kan je met de grotere gutsen de minder preciese delen wegsnijden.

Daarnaast heb je ook nog een tekening of een afbeelding nodig, een potlood en kalkpapier.

Als je de 'carve-a-stamp-kit' bestelt bij papiermier heb je alles bij elkaar om meteen aan de slag te gaan!

Als ik een tekening/tekst/woord gekozen heb leg ik het kalkpapier erop, trek de lijnen over met potlood. Dan draai ik het kalkpapiertje om op de stempelrubber en kras ik met het potlood de tekening op de rubber. Je moet er rekening mee houden dat je een woord in spiegelschrift moet uitgutsen, als je het leesbaar op je stempel wil hebben staan. 

               

Dan moet je beslissen welke delen van de tekening/letters je weg gaat snijden en welke je laat staan. Je begint met de smalste guts over de lijntjes te gaan die getekend zijn. Zo kan je steeds breder en breder de overtollige rubber wegsnijden.

                       

 Je kan ervoor kiezen om alles rondom de tekening weg te gutsen zodat je enkel de afbeelding overhebt. Maar je kan ook omgekeerd werken. Je kan enkel de tekening uit de rubber snijden. Denk hier goed over na voor je begint want ... weg is weg...

   

Je kan altijd eens testen tussendoor om te kijken wat je nog moet wegsnijden of wat al goed is. Staan er nog teveel lijntjes op je papier? Die kan je dan eenvoudig wegsnijden.

   

Een zelfgemaakte stempel is uiteraard handwerk en zal er niet altijd perfect uitzien maar ... oefening baart kunst. Begin met een eenvoudige print, dan heb je het meeste kans op een mooi resultaat.
Je kan ook beter rustig te werk gaan, eenmaal je iets weggesneden hebt kan je het er niet meer aanplakken.

En nu komt het leukste van alles (vind ik toch :):)) We maken het lekker 'professioneel' door de stempel op een houten blokje te stempelen en dan de stempel hier op te plakken. Ziet er net echt uit!
De kleinere stempeltjes heb ik op een wijnkurk geplakt. 1 kurk heb ik in 3 stukjes gesneden en met sterke lijm erop gekleefd. 
Ook die houten blokjes vind je natuurlijk bij papiermier!

      

Hier nog enkele fotootjes ter inspiratie! Ik had al wat lentekriebels dus ik maakte wat bloemenstempeltjes.

Daarnaast heb ik, samen met ons Heleen, ook nog enkele stempels van het sjabloon gegutst.

Ik heb hiervan nog geen voorbeeldjes op kaartjes of envelopjes of ... mogelijkheden oneindig...
Maar het is echt heel plezierig om met verschillende kleuren inkt te werken en te zien welk resultaat het geeft.

               

 

Plaats een reactie

Left Verder winkelen
Jouw bestelling

Je hebt nog geen producten toegevoegd aan je winkelwagen