Speculooskoekjes op grootmoeders wijze in een papiermierzakje

Speculooskoekjes op grootmoeders wijze in een papiermierzakje

De sinterklaasperiode breekt weer aan en dan worden hier ten huize papiermier regelmatig speculooskoekjes gebakken.
Met 4 kids in huis zijn die dan ook geen lang leven beschoren 🤣.

En de allerlekkerste speculoosjes ... die bakte mijn moeke vroeger.

Bij ons moeke was het elke zondag een drukte van jewelste, veel volk, porto, lachen, plagerijen, politieke discussies, kaarten, zelfgebakken 'vlaai' en in deze periode van het jaar kwamen daar speculooskoekjes bij.

En in mijn herinnering zijn dat de allerlekkerste speculoosjes!!!

Mijn moeke leeft niet meer maar ik heb wel nog haar recept 😍.

Recept:

- 500 gr bloem
- 400 gr bruine suiker
- 250 gr boter (ons moeke gebruikte altijd verse 'goei boter' van bij de 'melkerij' 
- 2 eieren
- 2 koffielepels kaneel en een snuifje muskaatnoot (of tegenwoordig zijn er ook speculooskruiden te verkrijgen...)
- 1 koffielepeltje zeezout (5gr)
- 1 koffielepeltje bicarbonaat (5gr)

Meng de bloem, suiker, zeezout, kaneel, muskaatnoot en bicarbonaat met elkaar. Voeg dan de boter toe. Laat de boter niet te mals worden (leg hem al een uurtje uit de koelkast voor je gaat beginnen). Vervolgens voeg je de eitjes toe en kneed je alles heel goed.

Als je een mooi deegje hebt rol je dit in een worst. Laat het dan eventjes (moeke maakte het deeg de dag op voorhand en liet het 1 nachtje) in de koelkast rusten. Ons moeke maakte het deeg de dag op voorhand en liet het 1 nachtje)

Om de koekjes te maken sneed ons moeke zo'n worstje in schijfjes van 1 cm en bakte die vervolgens gedurende 9 minuten in de oven op 200°.
Tegenwoordig bestaan er natuurlijk een hele hoop bakvormen, van die toffe sint- of pietvormen, of kerststerren of hartjes!! Allemaal even leuk!

 

   

Hoe heerlijk is het als het hele huis naar verse speculoos ruikt. Met die heerlijke geuren kan natuurlijk niemand wachten om te smullen...maar nog leuker is het om de koekjes mooi te verpakken en weg te geven.

Inpakken maar!

- knip, vouw, plak zelf een papieren zakje, met papier van papiermier 😉
- bekleed een doosje met mooi papiertjes, ook het loktapapier is hier heel geschikt voor
- Werk een zakje af met leuke masking tape of stickers
- je kan ook gewoon effen papier eerst bestempelen 

Dit geeft allemaal onmiddellijk leuk resultaat, probeer het maar eens!

 

     

 

  
  

 

Wie ga jij verrassen met zo'n lekker speculoosje in een mooi zakje?

Veel bakplezier!!

 

Vorige post
Volgende post
Terug naar Nieuws

Laat een reactie achter.

Hou er rekening mee dat reacties nagezien worden alvorens ze worden geplaatst.