Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Maak zelf je kerst-rosace

Maak zelf je kerst-rosace

Deze week toon ik jullie hoe je een rosace van papier kan vouwen. Je kan eender welk papier gebruiken. Het ene vouwt al wat gemakkelijker dan het andere... je kan oud behangpapier gebruiker voor een groter en zwaarder ornament maar ook met krantenpapier kan je een leuk effect creëren.

Maar natuurlijk heeft papiermier ook mooie kerstpapiertjes in haar assortiment om aan de slag te gaan.

1. Wat hebben we nodig?


Zoek het volgende materiaal bij elkaar:
- leuke papiertjes 
- een schaar
- lijm, ik heb dubbelzijdige plakband gebruikt maar je kan evengoed gewone lijm gebruiken
- glitters, stickers, washi ... wat je maar wil om versieringen aan te brengen

2. Basisvouwen van een papieren rosace

We beginnen met de basis.

Ik heb origami-papier gebruikt. Dat vouwt zich heel gemakkelijk. Dan heb je 3 vierkanten nodig om 1 rosace te bekomen.

Je kan ook een lange strook uitknippen uit papier. Reken dan een verhouding van 1 op 4 om een mooie rosace te krijgen bv. 12cm breed en 48cm lang of 6 cm breed en 24 cm lang ... en gewone ronde rosace 

Plooi het papier als een accordeon met strookjes van 1 cm. De foto's maken het duidelijk.

                        

3. Special effects

Een gewone cirkel is sowieso al leuk als decoratie maar je kan de kantjes telkens op een andere manier knippen om een ander effect te krijgen.

Afronden: 


In een punt knippen:In een lange punt knippen:

4. Voor gevorderden

 

Het ziet er heel leuk uit als je in de rosace ook nog een patroontje kan knippen, maar daar moet je wel goed bij opletten.

Daarom zijn deze basistips mss wel handig:
- zorg dat je de 3 gedeeltes van de rosace met de 'goede' kant naar boven liggen zodat de kanten die tegen elkaar gelijmd worden in dezelfde richting liggen.
- gebruik een lat en teken hetzelfde patroon telkens op dezelfde plaats van de 3 gedeeltes. Hiervoor vertrek je best van het midden van de gevouwen accordeon. 

Ik hoop dat de foto's duidelijkheid brengen.Voor de tweede helft moet je in spiegelbeeld denken, want je moet die dichtplooien en dan moeten de uitgesneden gedeeltes op dezelfde plek zitten ...

Op bovenstaande foto liggen de plooien in dezelfde richting. 

Op onderstaande foto liggen de plooien van de linkeraccordeon anders dan de plooien van de rechteraccordeon. Bij de rechtse is de linkerkant 'open' terwijlbij de linkse de rechterkant 'open is. De rechtse moet eerst in dezelfde richting liggen om dezelfde insnijdingen te kunnen maken. (ik krijg het niet duidelijker uitgelegd, maar als je bezig bent zal je het wel zien ...)

 

  

De donkere dagen voor Kerst zullen net wat lichter worden met deze klassieker! Wil jij het ook eens proberen? Aarzel niet om aan de slag te gaan. Je zal verrast zijn door het leuke effect 😍

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.