Lamali: eerlijke en natuurlijke papierproducten

Lamali: eerlijke en natuurlijke papierproducten

Zoals jullie wel weten ondertussen ben ik grote fan van het lokta-papier in mijn webshopje 😍 . Maar ik ben ook onder de indruk geraakt van het bedrijf Lamali. De manier waarop zij werken, met oog voor de lokale gemeenschap, de traditionele werkwijze en het milieu is toch wel de moeite om eens te lezen. 

Dus heb ik er hier wat over geschreven.

1. Lamali

Het hoofdkantoor van Lamali werd opgericht in 1993 door David Friedlander en is gevestigd in Parijs. Daar worden de collecties bedacht en ontworpen. De realisatie ervan wordt toevertrouwd aan de partnerateliers van Lamali in Nepal en in India.
Deze vakmensen werken volgens hun traditionele knowhow, gebruiken hun eigen materialen en technieken, maar met de trends die LamaLi bedacht.


2. Natuurlijke producten en ecologische productie

Het papier is gemaakt van de schors van de Daphne Papyracea struik die wild groeit in het Himalaya gebergte.
Uit de bast gesneden reepjes worden urenlang in water verzacht
en aan de kook gebracht. De dorpelingen kloppen de schors tot een pulp. Die pasta wordt op een houten mal gegoten die vorm geeft aan het vel papier. Vervolgens worden ze voorzichtig in de zon gedroogd.
Deze werkwijze maakt het papier heel sterk en flexibel.

Gezien de waterintensieve activiteit van het maken van papier, is ook de kwestie van de ecologie cruciaal. Om de impact op het milieu te beperken, is waterrecycling geïmplementeerd in het productieproces.

 

3. Eerlijke handel

Lamali heeft sinds zijn oprichting een echt professioneel partnerschap ontwikkeld, gericht op organisatie, beloning, werktijden, tewerkstelling van vrouwen, bescherming van werknemers en het milieu.

In Nepal ontstond uit dit partnerschap zelfs een pensioensysteem voor arbeiders, medische opvolging en hulp bij de opvoeding van hun kinderen.

Vandaag worden de principes van deze verantwoorde handel ondersteund door internationale certificeringen. De belangrijkste leveranciers hebben het label 'internationale eerlijke handel'.
Wat betreft andere kleinere of meer bescheiden werkplaatsen worden dezelfde regels gewetensvol toegepast.

 

 

4. Sociaal engagement

Vanwege zijn bijzondere geschiedenis is Lamali erg gehecht aan Nepal en meer in het bijzonder aan de regio Humbla. In deze afgelegen bergen van West-Nepal nam ze deel aan de oprichting van de vereniging 'Himalaya Children's Society'. Lamali blijft deze onderneming nauw ondersteunen bij haar taak om kinderen van de regio op te vangen en in te zetten op onderwijs.

De inzet voor de opvoeding van de kinderen van Humla gaat ver terug voordat het Lamali-bedrijf werd opgericht. Dit is geworteld in de banden die David Friedlander heeft gehad met Nepal - meer in het bijzonder met de Humla-regio - sinds de jaren tachtig, en in de ondersteuning die hij biedt aan dhr. Kunga Tsering om het lot van de inwoners van deze regio te verbeteren.

5. Prachtige producten

Het mooie sterke lokta-papier wordt door de ontwerpers gebruikt voor allerlei toepassingen: slingers, schriften, reisboeken, potloden, decoratie, bekleding...

De prachtige kleuren blijven heel lang hun kleur behouden en de texturen voelen erg luxueus aan. 

  

6. Bruikbaar voor zovele DIY-projecten 

Je kan het papier voor 101 zaken gebruiken, met steeds een verrassend resultaat. Het is dus heel fijn om hier kleine cadeautjes mee te maken omdat mensen altijd opnieuw verrast worden door de prachtige kleuren en patronen van het papier.
Om je een idee te geven ... hieronder enkele foto's van projectjes die ik ermee gemaakt heb. In de galerij vind je er ook al velen terug.

          

 

Groetjes! 

Vorige post
Volgende post
Terug naar Nieuws

Laat een reactie achter.

Hou er rekening mee dat reacties nagezien worden alvorens ze worden geplaatst.