Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

DIY-kerstideeën, inspiratie en decoratie

DIY-kerstideeën, inspiratie en decoratie

 

Kerstmis is dè gelegenheid bij uitstek om lekker gezellig aan de slag te gaan en je eigen kerstdecoratie te maken. De lange avonden nodigen je toch uit om met een vriendin of met de kids aan de keukentafel te gaan zitten en originele spulletjes te maken. Het is fijn om mee bezig te zijn, je hoofd leeg te maken en daarnaast maak je het ook nog gezellig in huis.

Ik kan je misschien wat ideetjes geven.

Op deze blog vind je een stap-voor-stap-uitleg van 3 leuke DIY-ideeën: papieren kerstballen, origami kerstboompjes en engeltjes.

En om te beginnen moeten we natuurlijk leuke papiertjes kiezen ... Dat vind ik nog het leukste van alles 😍. Ik word al goedgezind als ik mooie papiertjes voor mijn neus heb liggen 😂.

   
      
          

Ik heb verschillende soorten gemaakt: met lokta-papier, met origami-papier en ook het inpakpapier/kaftpapier van Bindewerk is heerlijk om te gebruiken.

Hier zijn verschillende printen in: Henriette, Olivia, Mitsuko

Van Rico vind je verschillende origamisets in de webshop, die hebben al verschillende maten, is keileuk om een assortiment van bij elkaar horende ornamentjes te maken in verschillende groottes.

       

1. Papieren kerstbal

 

 

Deze hangers zijn leuk om in de kerstboom te hangen, maar ook gewoon leuk als decoratie aan een tak, een ring, in een schaal ...

Stap 1: Vouw het papier dubbel en diagonaal aan beide kanten 

  

Stap 2: Leg het papier met 1 punt naar beneden en vouw de bovenste punten naar beneden zodat je een ruit krijgt. De foto's maken het wel duidelijk denk ik.

  

 

Stap 3: We leggen de open vouw aan de onderkant en plooien de zijkanten naar binnen, tot aan de centrale vouw. We doen dit links en rechts, draaien om en plooien opnieuw links en rechts.

 

Stap 4: Nu knippen we het onderste driehoekje af.

   

Stap 5: We plooien alles terug open en leggen het zo voor ons dat we van onder een rechte lijn hebben. Dit is belangrijk voor de vorm van de hanger. Dan plooien we om en om op elkaar. Op de foto gaat ziet het er scheef uit, maar je moet zorgen dat de onderkant recht is en geen punt. Je zal wel merken als het niet goed is...

 

 

 

Stap 6: Dan krijgen we dus al iets dat er uitziet als een kerstboom. (ik heb geen foto van dit resultaat 🙄) Wat we dan doen is een klein driehoekje van onder naar de middellijn plooien. Dit doen we aan beide kanten en dat bij alle lagen/flapjes. 

  

Stap 7: Nu gaan we alles weer openplooien en als het goed is zie je dat er een vouwlijn ontstaan is aan de onderkant van je vouwwerk. Deze vouwen we naar binnen, zoals je op de foto kan zien.

  

Stap 9: Om 1 hanger te maken hebben we 2 delen nodig. Het is leuk om hiervoor 2 soorten papier te combineren of binnen- en buitenkant te combineren. Om de 2 kanten aan elkaar vast te maken doen we lijm op de naar binnen geplooide kleine flapjes.

Dit kan even een werkje zijn om alle punten mooi op elkaar te krijgen. Gelukkig droogt de lijm niet te snel en heb je zo even tijd om alles goed te monteren. De aanhouder wint.

Als je een hanger wil maken moet je eerst in 1 deel een draadje door de punt rijgen en dan pas de 2 delen aan mekaar vastmaken.

Daar heb ik geen foto van, was ik vergeten ... 

  

Stap 10: En klaar is kees ... Het is leuk om verschillende groottes en verschillende printen met mekaar te combineren.

Ik ben heel benieuwd naar jullie resultaten ...

2. Kerstboom van origami in een leuk papiertje

Bij het vouwen van de kerstboompjes heb ik verschillende soorten papier gebruikt ... De grote vellen inpakpapier van Bindewerk vind ik heel geschikt, daar kan je ook wat grotere bomen mee maken. Dat zijn vellen van 50cm op 70cm. Uit 1 vel maakte ik 1 grote boom (50cm x 50cm) en 2 kleintjes (ong 25cm x 25cm). Ik heb ze zelf ook bij mijn kerstbeeldjes staan.
  
We beginnen met de basistutorial van de kerstballen zoals hierboven beschreven.
Tot aan stap 5 is alles hetzelfde.
We hebben dus om en om geplooid op een rechte lijn vanonder en krijgen onderstaande foto als resultaat.
Stap 6: Maak 3 of 4 knipjes in de zijkanten van de driehoek, doorheen alle laagjes.
  
Stap 7: Plooi het papier vanuit de knipjes naar de zijkant van je boom. Kijk maar op de foto hoe het moet. Zo kan je je boom ook al laten, maar ik vind het persoonlijk mooier om de flapjes weg te werken. Het is wel wat prulwerk, maar ik vind het echt de moeite waard om er wat meer tijd voor te nemen.
 
Stap 8: Alle gemaakte plooitjes zitten nu aan de buitenkant en het is de bedoeling dat die aan de binnenkant komen. Daarvoor moet je alle plooien terug recht maken en naar binnen duwen, op de vouwen. Het is echt een beetje prullen, maar het lukt wel.
  
Stap 9: Het boompje gaat dan wat uit elkaar, dus lijm ik graag de binnenkanten aan elkaar vast.
 
En ... dan is ie klaar ...
 

 

3. Maak je eigen kerstengeltjes

En omdat een kerstengel zeker niet mag ontbreken bij je kerst deco vind je als laatste diy een simpele handleiding met PDF om een kerstengeltje van papier (wat had je gedacht 😂) te maken.

Gezellig voor in de boom of aan een kersttak. 

Wat heb je nodig:

  • iets dikker papier om het sjabloon op af te printen
  • wit, niet te dik karton, liefst met structuur
  • kleine stukjes, liefst iets specialer papier om de kraagjes te maken
  • schaar
  • draad en naald
  • potlood
  • lijm
  • houten kraal 12 mm Ø
  • ponsen (eventueel voor de kraagjes)
  • hier heb je de originele maatsjabloon voor het lichaam en de vleugels, evenals de verschillende kraagvormen, als je geen slag hebt.

Hier kan je een PDF downloaden met daarop de patroondeeltjes van je engel.

Stap 1: Print de PDF af op iets steviger papier. Dan kan je deze patroondeeltjes steeds opnieuw als sjabloon gebruiken. Knip de verschillende patroondeeltjes uit.

Stap 2: Neem de sjablonen over op het witte papier dat je voor de engeltjes gaat gebruiken en knip deze ook uit.

  

Stap 3: Plak de vleugel vast op de bovenkant van het openliggende lijfje.

 

Stap 4: Plak hier ook een lusje vast waar je later het kraagje en het hoofdje op kan bevestigen.

Stap 5: Plooi de onderkant naar boven en plak vast (geen vaste plooi, maar gewoon buigen)

 

Stap 6: Pons of knip dan verschillende soorten kraagjes uit enkele speciale papiertjes. Met een naaldje rijg je de kraag aan het touw.

 

Stap 7: Vervolgens rijgen we het kraaltje aan het touw. Dit wordt dan het hoofdje.

En ... klaar is ook het engeltje

 

Veel knutselplezier!!!

 

 

 

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.